Alle stembureaus en stemlokalen toegankelijk. Stap 1

Alle stembureaus en stemlokalen toegankelijk. Stap 1
8 juni 2023
Alle stembureaus en stemlokalen toegankelijk. Stap 1

Nog 5,5 maanden tot de Tweede Kamerverkiezingen 2021

Alle stembureaus en stemlokalen toegankelijk. Stap 1

Nog 5,5 maanden tot de Tweede Kamerverkiezingen 2021. Verkiezingen waarbij het misschien nog wel lastiger is dan ooit tevoren om de toegankelijkheid van stembureaus en stemlokalen in uw gemeente te organiseren.

Zoals in een eerdere blog aangegeven helpen wij u graag met het toegankelijk maken van stembureaus en stemlokalen binnen uw gemeente. Omdat het toegankelijk maken van stembureaus en stemlokalen een proces is wat vaak over meerdere schijven verloopt doen we dit in stappen. In deze blog leggen we uit wat we doen in de eerste stap.

Beoordelen van toegankelijkheid en opmeten van drempels

De eerste stap in het proces van toegankelijk maken van stembureaus en stemlokalen is het beoordelen van de toegankelijkheid van stembureaus en het opmeten van de drempels. Wij bezoeken alle adressen van, door de gemeente aangeleverde, locaties. Hier meten we alle drempels vanaf de openbare weg tot aan de drempels bij het stemhokje.

Rapport inventarisatie toegankelijkheid stembureaus en stemlokalen

Aan de hand van de metingen van drempels bij de stembureaus zullen wij een rapport opmaken. In dit rapport staan:

  • Toegankelijkheid per stembureau
  • Te treffen maatregelen om een stembureau toegankelijk te maken.

Toegankelijkheidscriteria stembureaus van PBT Consult

In opdracht van het ministerie is door PBT Consult een rapport opgesteld met daarin de toegankelijkheidscriteria voor stembureaus. In ons rapport werken wij met deze toegankelijkheidscriteria. Zo weet u zeker dat de toegankelijkheid van stembureaus en stemlokalen in uw gemeente ook daadwerkelijk goed geregeld is. Slechts in heel uitzonderlijke gevallen, waarin het niet mogelijk blijkt te zijn om de richtlijnen van PBT Consult te volgen, zullen wij hiervan afwijken. Dit zullen we expliciet vermelden in ons rapport.

Offerte drempelhulpen stembureaus en stemlokalen

De laatste actie binnen stap 1 is het uitbrengen van een offerte voor levering en plaatsing van drempelhulpen bij de verschillende stembureaus. Aan de hand van onze bevindingen en het uitgebrachte rapport zullen wij een offerte uitbrengen. In deze offerte zullen wij aangeven wat de kosten zijn voor het leveren en plaatsen van de geadviseerde drempelhulpen. Uiteraard is het ook mogelijk om een offerte te ontvangen voor enkel de levering van de geadviseerde drempelhulpen.

Offerte aanvragen drempelhulpen stembureaus en stemlokalen.

Wilt u ook dat wij met u meekijken hoe het is gesteld met de toegankelijkheid van uw stembureaus en stemlokalen? En wilt u een offerte voor drempelhulpen in uw stembureaus? Neem dan geheel vrijblijvend contact met ons op.