Verkiezing Meest Toegankelijke Gemeente van Nederland
De VNG (Vereniging van Nederlandse Gemeenten) organiseert momenteel de ‘verkiezing meest toegankelijke gemeente van Nederland’. De VNG verbindt alle gemeenten in Nederland, met het doel de lokale overheid te versterken, zodat gemeenten hun inwoners zo goed mogelijk kunnen bedienen. Deze verkiezing is perfect om gemeenten die al goed bezig zijn, een opsteker te geven. Daarnaast geven gemeenten voorbeelden van toegankelijkheidsverbeteringen, waardoor ze van elkaar kunnen leren.
Hoe werkt deze verkiezing?
In de eerste ronde kunnen alle 342 Nederlandse gemeenten en de 3 bijzondere gemeenten Bonaire, Sint Eustatius en Saba beoordeeld worden. De 10 gemeenten met de beste beoordeling gaan door naar ronde 2. Alle Nederlanders kunnen dan hun stem op een van deze gemeenten uitbrengen. De 3 gemeenten met de meeste stemmen gaan door naar de finale. In de finale bepaalt de vakjury wie de titel Meest Toegankelijke Gemeente van Nederland 2024 wint. Ook wordt er een aanmoedigingsprijs uitgereikt aan een van de gemeenten uit de top 10.
Wat is eigenlijk toegankelijkheid?
Een optimale toegankelijkheid betekent dat iedereen overal en altijd gebruik kan maken van alles. Services, gebouwen, informatie enz. Mensen met een beperking moeten dezelfde kansen hebben, zodat iedereen kan meedoen op zijn eigen manier. Gemeenten spelen hierin een grote rol. De openbare ruimte en bijbehorende voorzieningen moeten toegankelijk zijn. Denk hierbij aan scholen, woningen, stemlokalen, openbare toiletten en websites. Wil je meer weten over toegankelijkheid in de samenleving? We hebben op onze site al meerdere blogs hieraan gewijd, bijvoorbeeld deze.
https://drempelhulpen.com/blog/de-staat-van-inclusief-onderwijs
https://drempelhulpen.com/blog/de-toegankelijkheid-van-nederlandse-stemlokalen-een-evaluatie
https://drempelhulpen.com/blog/toegankelijkheid-loont-het-thema-van-de-week-van-de-toegankelijkheid
Inmiddels de top 10 bekend; Eersel, Hardenberg, Hengelo, Noordenveld, Oude IJsselstreek, Rotterdam, Sittard-Geleen, Tubbergen, Valkenswaard en Westerkwartier. Deze gemeenten zijn door naar de tweede ronde. Deze zomer gaan dan de Geheime Gasten langs om de toegankelijkheid te onderzoeken en daarnaast haalt de VNG input op bij de gemeenten zelf en bij lokale ervaringsdeskundigen.
Breng vanaf september je stem uit op je favoriet uit de top 10 en bepaal mee welke gemeenten door gaan naar de finale!
Bijvoorbeeld de gemeente Noordenveld in de provincie Drenthe met 31.686 inwoners. Deze gemeente doet op allerlei vlakken aan toegankelijkheid. Op het gebied van communicatie tussen de inwoners en de medewerkers van de gemeente, werken ze met gebiedsverbinders i.c.m. belangenverenigingen. Trots is de gemeente Noordenveld bijvoorbeeld op het project Roden Centraal. Dit is een ontmoetingsplaats waar de bibliotheek, het Informatiepunt Digitale Overheid, het Taalhuis en Welzijn in Noordenveld zijn ondergebracht. Inwoners kunnen hier voor van alles terecht en één van de gebiedsverbinders houdt hier spreekuur.
Wat levert de verkiezing jouw gemeente op?
De verkiezing geeft inzicht in hoe inwoners de toegankelijkheid van jouw gemeente ervaren, wat er al goed gaat en wat zijn verbeterpunten. Het levert veel waardevolle informatie waarmee desbetreffende gemeenten weer verder kunnen richting een inclusieve en toegankelijke gemeente! Mocht je dus ook willen stemmen, of meer informatie over toegankelijkheid klik op onderstaande link voor meer informatie. Iedereen kan een bijdrage leveren aan een toegankelijker Nederland.