Hellingshoek

De hellingshoek speelt een cruciale rol bij het bepalen van de bruikbaarheid van drempelhulpen, maar ook bij kabelbruggen en verkeersdrempels. Vooral voor gebruikers met een hulpmiddel als een  rolstoel (of met andere mobiliteitshulpmiddelen), maar ook op de fiets, auto of met industriële hulpmiddelen en karren. De hellingshoek verwijst naar de hoek of de steilheid van een oprijplaat/drempelhulp, gemeten in graden. Hoe steiler de helling, hoe moeilijker het kan zijn om eroverheen te komen, afhankelijk van de gebruiker en het type hulpmiddel dat wordt gebruikt.

Praktijkvoorbeeld

Een drempelhulp is bedoeld om hoogteverschillen zoals deuropeningen of stoepen toegankelijk te maken, daarvoor moet de hellingshoek geleidelijk zijn om comfortabel en veilig te kunnen worden gebruikt. Een te steile helling kan voor gebruikers lastig zijn om op en af te rijden, vooral voor rolstoelgebruikers zonder elektrische ondersteuning. De aanbevolen hellingshoek voor rolstoelen is vaak 1:12, wat betekent dat voor elke centimeter hoogte er 12 centimeter lengte nodig is voor de helling. Minder steil, dus geleidelijker omhoog en omlaag, betekent meer lengte (dit noemen wij diepte). Aangezien Roege Drempelhulpen meerdere categorieën drempelhulpen heeft in verschillende maten, kunnen we ook een grote verscheidenheid van hellingshoeken aanbieden. Per drempelhulp is de hellingshoek daarom aangegeven. Om er voor te zorgen dat hulpmiddelen met kleine wielen geen hinder ondervinden van kabelbruggen in de openbare ruimte, leveren wij ook drempelhulpen die perfect aansluiten op kabelbruggen.

Het kiezen van de juiste hellingshoek is essentieel om obstakels toegankelijk en veilig te maken. Factoren zoals de gebruiksfrequentie, het type hulpmiddel (zoals een handmatige of elektrische rolstoel), en de fysieke capaciteit van de gebruiker spelen allemaal een rol. Een goede hellingshoek zorgt voor minder fysieke belasting, meer comfort en veiligheid voor de gebruiker.