Hoe wordt een huis rolstoeltoegankelijk?
Een huis rolstoeltoegankelijk maken betekent dat het huis zodanig wordt aangepast dat iemand in een rolstoel zich vrij kan bewegen, zowel binnen als buiten. Toegankelijkheid is hierbij het sleutelwoord en houdt in dat er geen fysieke obstakels zijn die de mobiliteit belemmeren. Denk hierbij aan het wegnemen van drempels, het verbreden van deuropeningen en het installeren van aangepaste voorzieningen zoals een inrijdbare douche. Bij huurwoningen ligt de verantwoordelijkheid voor aanpassingen deels bij de verhuurder en deels bij de huurder. Wettelijk kan de verhuurder verplicht zijn om bepaalde aanpassingen toe te staan, maar de kosten zijn vaak voor rekening van de huurder. Bij koopwoningen draagt de eigenaar zelf de volledige verantwoordelijkheid. In beide gevallen kunnen er subsidies of financiële ondersteuning aangevraagd worden, bijvoorbeeld via de gemeente. Zorgaanbieders zoals het Wmo-loket (Wet maatschappelijke ondersteuning) kunnen hierbij hulp bieden.
Levensloopbestendigheid en toegankelijkheid
Levensloopbestendigheid betekent dat een woning geschikt is om in te blijven wonen, ongeacht veranderingen in levensfase of fysieke gesteldheid. Dit concept sluit nauw aan bij rolstoeltoegankelijkheid, omdat het gaat om het creëren van een veilige en comfortabele woonomgeving die aanpasbaar is aan toekomstige behoeften. Een levensloopbestendige woning voorkomt bijvoorbeeld dat iemand moet verhuizen bij mobiliteitsproblemen. In de huidige tijd, met een overbelaste woningmarkt, is dit extra belangrijk geworden.
Drempels en hoogteverschillen
Drempels en hoogteverschillen vormen vaak een belemmering voor rolstoelgebruikers en vaak is er geen geld voor (ingrijpende) verbouwingen. Het gebruik van rubber drempelhulpen of drempelhulpen van aluminium kan dit probleem effectief oplossen. Deze hulpmiddelen zorgen voor een vloeiende overgang en maken het eenvoudiger om met een rolstoel over een drempel te rijden. Voor grotere hoogteverschillen buiten het huis kunnen oprijplaten een goede oplossing zijn. Het is mogelijk om een oprijplaat specifiek voor rolstoelen te kopen, afgestemd op de benodigde breedte en helling. Ook kunnen drempels vervangen worden door drempelvervangers. Andere belangrijke aanpassingen zijn het aanpassen van de keuken en badkamer met lagere werkbladen en toegankelijke kranen. Tot slot is goede verlichting essentieel om veiligheid te garanderen. Door deze maatregelen wordt het huis optimaal rolstoeltoegankelijk gemaakt, wat bijdraagt aan zelfstandigheid en kwaliteit van leven.