Duurzaamheid

In essentie betekent duurzaamheid dat we zorgvuldig omgaan met natuurlijke hulpbronnen, zodat ze niet uitgeput raken en ook in de toekomst beschikbaar blijven. Op milieugebied houdt duurzaamheid in dat we energie besparen, de biodiversiteit beschermen en vervuiling verminderen. Economisch gezien streeft duurzaamheid naar langetermijnwaarde. Dit kunnen wij als Roege Drempelhulpen  mooi vertalen naar de duurzaamheid van onze producten en de verschillende belangrijke aspecten waar wij rekening mee houden. Maar naast hun duurzaamheid blijft de praktische functie, bij het kiezen van de juiste drempelhulp, een belangrijk aspect.

Duurzame drempelhulpen zorgen niet alleen voor langdurig gebruik, maar dragen ook bij aan het verminderen van de ecologische voetafdruk. Bij het kopen van een duurzame drempelhulp is het van belang om de juiste materialen en productieprocessen in overweging te nemen. Een veelgebruikte materiaalkeuze voor drempelhulpen is daarom aluminium. Een aluminium drempelhulp biedt meerdere voordelen op het gebied van duurzaamheid. Aluminium is lichtgewicht, sterk en roestbestendig, wat de levensduur van het product aanzienlijk verlengt. Daarnaast is aluminium volledig recyclebaar, want het is gemakkelijk te smelten. Daarna kan het weer hervormd worden tot een (andere) vaste vorm zonder het veranderen van de wezenlijke kenmerken. Dit  betekent dat aluminium herhaaldelijk gerecycled kan worden, terug in gebruik, zonder theoretische beperking. Bij de productie van aluminium drempelhulpen wordt steeds vaker gebruik gemaakt van gerecycled aluminium, wat het energieverbruik tijdens het productieproces verlaagt. Dit alles draagt bij aan de circulaire economie.

Rubber is een ander veelvoorkomend materiaal voor drempelhulpen. Een rubber drempelhulp heeft het voordeel dat het flexibel is en goed bestand tegen slijtage en impact. Rubber, vooral wanneer het wordt gemaakt van gerecyclede banden, is een uitstekende keuze als het gaat om duurzaamheid. Het gebruik van gerecycled rubber vermindert afval en draagt bij aan de reductie van grondstofgebruik. Rubber drempelhulpen zijn ook slipbestendig, wat de veiligheid verhoogt. Onze verkeersbruggen en verkeersdrempels zijn om deze redenen ook van rubber gemaakt.

Daarnaast wordt PVC soms gebruikt in drempelhulpen, vooral voor lichtere toepassingen. Hoewel PVC in het verleden werd bekritiseerd vanwege de impact op het milieu, zijn er nu duurzamere versies beschikbaar die minder schadelijke stoffen bevatten en beter recyclebaar zijn.

Bij het kopen van een duurzame drempelhulp zijn er dus verschillende aandachtspunten om rekening mee te houden. Het materiaalgebruik is cruciaal; kies voor gerecyclede of recyclebare materialen zoals rubber en aluminium. Daarnaast speelt de levensduur van het product een belangrijke rol. Hoe langer een drempelhulp meegaat, hoe minder vaak deze vervangen hoeft te worden, wat bijdraagt aan de duurzaamheid. Ook het productieproces, inclusief energieverbruik en transport, kan invloed hebben op de ecologische voetafdruk.