Speed Bump
De term "speed bump" komt uit het Engels en werd voor het eerst gebruikt in de vroege 20e eeuw. Het is niets anders dan de Engelse benaming voor verkeersdrempel. Het concept ontstond uit de behoefte om bestuurders te dwingen langzamer te rijden, vooral in dichtbevolkte gebieden. De eerste vormen van speed bumps verschenen in de Verenigde Staten rond de jaren 1950, toen verkeersveiligheid een groeiende zorg werd door de toename van het autogebruik. Een speed bump, in het Nederlands vaak aangeduid als verkeersdrempel, is een verhoging in het wegdek die is ontworpen om voertuigen te vertragen. Ze worden meestal geïnstalleerd in woonwijken, schoolzones, parkeerterreinen en andere gebieden waar lage snelheden gewenst zijn om de verkeersveiligheid te bevorderen. Speed bumps worden, net als in Nederland, gemaakt van diverse materialen, afhankelijk van hun gebruiksomgeving. Veel voorkomende materialen zijn asfalt, beton, rubber en soms kunststof. Rubber en kunststof drempels zijn vaak modulair en gemakkelijker te installeren of te verwijderen. Asfalt en beton worden meestal gebruikt voor permanente installaties en hebben een langere levensduur.
In Engelstalige landen worden ze ook vaak gecombineerd met andere verkeersmaatregelen, zoals waarschuwingsborden, om bestuurders op hun aanwezigheid te wijzen. In Engelstalige landen, zoals de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk en Australië, wordt het gebruik van speed bumps gereguleerd door lokale en nationale verkeerswetten. Er zijn voorschriften voor hoogte, breedte en de maximale hellingshoek van speed bumps, zodat ze effectief zijn zonder onnodig risico voor voertuigen of bestuurders. Bijvoorbeeld, in de VS stelt The Institute of Transportation Engineers (ITE) richtlijnen op, terwijl in het VK The Highways (Road Humps) Regulations van kracht zijn.
Net als de verkeersdrempels in Nederland, zijn de speed bumps in Engelstalige landen essentieel voor verkeersbeheer, maar hun ontwerp en plaatsing vereisen ook de nodige zorgvuldige naleving van regelgeving om een balans te vinden tussen veiligheid en gebruiksgemak. Aangezien particulieren niet zomaar aanpassingen mogen doen in de openbare ruimte, dus ook niet lukraak verkeersdrempels mogen plaatsen, verkoopt Roege zijn verkeersdrempels ook voornamelijk voor gebruik op privéterrein. Dit ook in combinatie met de benodigde bevestigingsmaterialen.