Alternatief voor verkeersdrempels

Verkeersdrempels worden veel gebruikt door gemeenten en volgens deskundigen gelden verkeersdrempels als goede maatregel om de passeersnelheid te verlagen naar de gewenste snelheid. Kennisplatform Crow schrijft:

“Drempels zijn een effectief middel om de snelheid van het wegverkeer te beperken, maar worden door weggebruikers en omwonenden niet altijd gewaardeerd”

Om deze reden wordt er vaak gezocht naar alternatieven voor verkeersdrempels. Dit wordt dan vaak gedaan door het plaatsen van bloembakken, mini rotondes en andere maatregelen om de snelheid te beperken.  

Deze maatregelen zijn meestal 'vriendelijker' dan een verkeersdrempel. Maar ze zijn ook een stuk duurder en nemen veel meer plek in. Op een parkeerterrein is vaak geen ruimte voor een mini rotonde. En het nadeel van bloembakken om de weg te versmallen, is dat een veelvuldige gebruiker vaak wel weet hoe hij of zij toch zo snel mogelijk door kan rijden en daardoor de snelheid maar weinig beperkt. Plantenbakken om de weg te versmallen kunnen wel goed werken in combinatie met een verkeersdrempel. Door het plaatsen van deze plantenbakken met duidelijke markering, zodat de plantenbakken ook in het donker zichtbaar zijn, wordt de weggebruiker er gelijk op geattendeerd dat dit een bijzondere verkeerssituatie betreft waarbij extra opgelet moet worden. Plantenbakken kunnen er ook voor zorgen dat de voetgangers en andere stromen weggebruikers van elkaar kunnen worden gescheiden.

Ook kan er voor worden gekozen om een flitspaal te plaatsen maar dit is uiteraard geen optie op een privé weg. 

Onze ervaring leert dat er vaak wordt gezocht naar alternatieven voor verkeersdrempels. Hier wordt ook veel geld en tijd in gestoken, helaas blijken deze alternatieven maar zelden een echte oplossing. En wordt er dus uiteindelijk alsnog gekozen voor een verkeersdrempel. Bent u benieuwd of bij uw situatie een verkeersdrempel kan helpen of dat u beter eerst een alternatief kunt proberen neem dan contact met ons op door te mailen naar: info@drempelhulpen.com