Beschermt een kabelbrug tegen weersomstandigheden?

Kabelbeschermers zijn bedoeld om kabels te beschermen tegen slijtage, wrijving, UV-straling en fysieke schade. Dit komt door overrijdend of passerend verkeer maar ook door weersomstandigheden. Kabelbruggen worden vaak buiten neergelegd en daar wordt de kabel ook blootgesteld aan vorst, hitte, wind, regen etc.

Over het algemeen zal een kabel niet gelijk slechter worden door wind en regen, zolang de kabel ontworpen is om de weersomstandigheden waaraan deze wordt blootgesteld te weerstaan. De meeste kabels die buiten worden gebruikt, zijn ontworpen om bestand te zijn tegen de elementen, inclusief wind en regen.  

Er zijn echter enkele factoren die de kabelprestaties kunnen beïnvloeden, zoals de sterkte en richting van de wind, de intensiteit en duur van de regenval en de blootstelling aan andere elementen zoals UV-straling en temperatuurschommelingen.

Als de kabel bijvoorbeeld wordt blootgesteld aan langdurige en hevige regenval, kan er water in de kabels dringen en corrosie veroorzaken in de geleiders of andere onderdelen van de kabel. Dit kan op zijn beurt de prestaties van de kabel beïnvloeden en mogelijk storingen veroorzaken.

Vorst

Een kabelbeschermer beschermt de kabel meestal niet tegen vorst. Alleen in het geval van nachtvorst kan een kabelbeschermer met vlakke onderkant, de kabel beschermen tegen vorst aan de grond. De kabelbeschermer voor elektrische auto’s beschermt niet tegen vorst.

UV- straling

Blootstelling aan UV straling kan de kwaliteit en levensduur verminderen. Een kabelbrug buiten beschermt de kabel hier tegen.

Wind en regen

Omdat de kabel aan de bovenkant bedekt is, is de kabel ook direct beschermt tegen wind en regent.

Kortom, een kabelbeschermer buiten zorgt voor bescherming van de kabels tegen weersomstandigheden zoals wind en regen en ook tegen UV- straling. Ook beschermt de kabelbeschermer in beperkte mate tegen vorst. Dit zorgt dat de levensduur van de kabel wordt verlengd en de kans op storingen wordt verkleind. Een kabelbrug is echter geen wondermiddel.