Fietsers en voetgangers en verkeersdrempels, hoe gaat dat samen?

Een verkeersdrempel is bedoeld om het gemotoriseerde verkeer af te remmen en daarmee fietsers en voetgangers te beschermen. De juiste plaatsing van de verkeersdrempel is een belangrijk onderdeel van het veiliger maken van uw parkeerterrein. Daarbij is het belangrijk om te bedenken welke weggebruikers gebruik maken van het terrein en met wie er dus allemaal rekening moet worden gehouden bij het plaatsen van de verkeersdrempel. U kunt hier denken aan gemotoriseerd verkeer zoals personenauto’s, bestelbusjes, scooterrijders, vrachtwagens maar ook aan niet gemotoriseerd verkeer zoals voetgangers, fietsers maar ook rolstoel- en scootmobielgebruikers en ouders met een kinderwagen en ouderen met een rollator. Hoe meer van deze groepen gebruikers, gebruik gaan maken van uw terrein, hoe belangrijker het is om goed na te denken over de plaats van de drempel.

De juiste plek van de verkeersdrempel

Een verkeersdrempel plaatsen zodat fietsers en voetgangers er geen last van hebben is zeker mogelijk. Zorgen voor de juiste opstelling is daarbij belangrijk. Er moet een baan vrij worden gehouden voor de band van een fietser zonder dat de automobilist daar gebruik van kan maken met beide banden. Dit kan bijvoorbeeld door 2 verkeersdrempels te plaatsen met een ruimte van 50 centimeter daar tussen. Als u dan aan beide zijden een verkeersdrempel van 1,5 meter legt dan kan het gemotoriseerde verkeer nooit met 2 wielen om de verkeersdrempel heen rijden. Voor voetgangers is een apart voetpad altijd aan te raden. Mocht dit niet mogelijk zijn dan heeft een ruimte van 80 centimeter aan de linker of rechter zijde van de verkeersdrempel de voorkeur. Dit om er voor te zorgen dat ook mensen in een rolstoel, scootmobiel, met een rollator of kinderwagen veilig gebruik kunnen maken van de weg.

Wilt u een verkeersdrempel kopen maar weet u niet zeker of onze adviezen ook werken bij uw terrein? Neem dan contact met ons op. Wij adviseren u graag over de juiste plaatsing van de verkeersdrempel.

 

Verkeersdrempels kopen