Hoe kiest u de juiste hoogte van een verkeersdrempel?

De reden voor een verkeersdrempel of snelheidsdrempel kan divers zijn, maar altijd gaat het om veiligheid. De veiligheid van de andere gebruikers op het terrein, vaak voetgangers, fietsers en kinderen. Verkeersdrempels zijn verkrijgbaar in veel maten vanaf 3 cm. Wij verkopen ze vanaf 5 cm omdat verkeersdrempels met een hoogte lager dan 5 cm weinig invloed hebben op de snelheid van de weggebruiker. Als u echt een verschil wilt merken na het plaatsen van een verkeersdrempel is het plaatsen van een verkeersdrempel met een hoogte van 5 cm het meest geschikt. Een verkeersdrempel met een hoogte van 7,5 cm wordt alleen in uitzonderlijke situaties gebruikt.

De omstandigheden zijn belangrijk bij het kiezen van de juiste hoogtemaat.

Wie maakt er gebruik van het terrein? Als er vooral gebruik wordt gemaakt van het parkeerterrein door personenauto’s dan is het niet aan te raden de verkeersdrempel van 7,5 cm te plaatsen. Deze is namelijk niet fijn om overheen te rijden. Als er veel door busjes en vrachtwagens overheen wordt gereden dan is dit juist wel aan te raden. De verkeersdrempel van 7,5 cm zorgt er voor dat de snelheid moet worden verlaagd naar 10 km per uur. Een verkeersdrempel met een hoogte van 7,5 cm wordt alleen gebruikt in extreem gevaarlijke situaties. Snel rijdend verkeer en spelende kinderen bijvoorbeeld. Deze is echter niet comfortabel om overheen te rijden voor personenauto’s.

Voor een terrein dat vooral door personenauto’s wordt gebruikt is het aan te raden om de verkeersdrempel met een hoogte van 5 cm te gebruiken. Deze is heel geschikt voor het vertragen van voertuigen tot 20 km per uur.

Een verkeersdrempelhulp, met welke hoogte dan ook, heeft altijd als resultaat dat de snelheid wordt vertraagd. Alle bestuurders zullen hun snelheid verlagen als ze de verkeersdrempel zien en zullen daarna extra op hun snelheid letten.

Let op: Je mag alleen een verkeersdrempel op eigen terrein plaatsen. Het aanbrengen van een verkeersdrempel op de openbare weg mag alleen door overheden zoals gemeentes en provincies gedaan worden. Onze verkeersdrempels zijn bedoeld voor parkeerterreinen bij bijvoorbeeld scholen of appartementencomplexen, maar ook voor parkings of magazijnen en industrieterreinen.