Hulpdiensten en verkeersdrempels

Bij het plaatsen van een verkeersdrempel dient er rekening te worden gehouden met alle categorieën weggebruikers zoals personenauto’s, vrachtauto’s, hulpdiensten, autobussen, auto’s met aanhanger of caravan, landbouwvoertuigen, (gemotoriseerde) tweewielers zoals fietsen en motoren en ook voertuigen zoals een brommobiel, scootmobiel of rolstoel.

Wilt u een verkeersdrempel kopen? Neem contact met ons op voor meer informatie.

Voor al deze categorieën is de afweging anders en soms kan er rekening worden gehouden in het ontwerp. Sommige weggebruikers zoals fietsers en scootmobiel- en rolstoelgebruikers kunnen langs de verkeersdrempel worden geleid.

Een verkeersdrempel zorgt er voor dat het verkeer langzamer moet rijden. Een direct gevolg daarvan is dat ook de hulpdiensten langzamer moeten rijden. En dat wil je natuurlijk eigenlijk niet. Politie-, brandweer- en ambulancevoertuigen moeten vaak met grote spoed naar een noodsituatie. Een verkeersdrempel belemmert dit enigszins. Echter, een verkeersdrempel is meestal geplaatst aan het begin van een parkeerplaats over fabrieksterrein. De snelheid moet dan sowieso aangepast worden omdat anders de veiligheid in het geding is en de hulpdienst moet uitzoeken waar ze precies moeten zijn. Wel zorgt een verkeersdrempel er voor dat een ambulance met een gewond persoon enkel stapvoets kan rijden. Ook de aanrijtijden van politieauto’s en de brandweer worden iets verlengd. Daar is niet zoveel aan te doen. Soms is er een alternatieve route en wordt de verkeersdrempel juist geplaatst om er voor te zorgen dat een sluiproute niet wordt genomen. In dit geval is het verstandig de hulpdiensten hier van op de hoogte te brengen.

Een verkeersdrempel moet in ieder geval niet zo geplaatst worden zodat er door hulpdiensten gemakkelijk langs gereden kan worden, want anders wordt dit ook door andere weggebruikers gedaan. Uiteraard is het wel mogelijk nog een andere route te maken met een verwijderbare parkeerpaal, deze kan door de nooddiensten eenvoudig worden verwijderd. Al zal ook dit de aanrijdtijd verlengen. Uiteraard kan de paal wel vooraf door de omwonenden of de eigenaar van het terrein worden verwijderd als het bekend is dat de nooddiensten er aan komen.