Is een kabelbrug geschikt om overheen te rijden met een heftruck?

Een kabelbeschermer, ook wel kabelbrug of kabelgoot genoemd, is ontworpen om kabels en/of snoeren te beschermen tegen beschadiging. Deze beschadiging kan komen door voertuigen en voetgangers die over de kabelbrug rijden, fietsen of lopen. En daarnaast allerlei andere potentiële bronnen van schade. Kabelbruggen zijn specifiek gemaakt om weerstand te bieden en om sterk genoeg te zijn voor zwaardere voertuigen. Bijvoorbeeld voor het passeren van een heftruck zijn kabelbruggen zeker geschikt. Voordat men een kabelgoot aanschaft, zijn er dus belangrijke overwegingen die in acht moeten worden genomen. Een heftruck weegt gemiddeld circa 1.5 tot 2 keer de maximale hefcapaciteit. Bijvoorbeeld: mag de heftruck maximaal 2.500 kilo heffen, dan bedraagt het eigen gewicht tussen de 3.750 en 5.000 kilo.

De kabelbeveiliging moet geschikt zijn voor het gewicht van desbetreffende voertuigen en de druk die, bijvoorbeeld door een heftruck, wordt uitgeoefend. Niet alle kabelbeschermers zijn ontworpen om het gewicht van een heftruck te weerstaan, dus het is essentieel om de specificaties van de kabelbeschermer te controleren en ervoor te zorgen dat deze voldoende stevigheid biedt.

Bovendien wordt natuurlijk allerlei zwaar materiaal vervoerd met een heftruck. Vandaar ook dat het rijden over een kabelbeschermer met een heftruck, kan afhangen van de aard van de lading die de heftruck draagt. Zware ladingen kunnen de druk op de kabelbeschermer vergroten, wat de kans op schade vergroot. Het is belangrijk om rekening te houden met de belastingcapaciteit van zowel de heftruck als de kabelbeschermer.

Daarnaast is de installatie of bevestiging van de kabelbeschermer belangrijk. Deze moet stevig zijn en goed op zijn plaats blijven liggen. Een losse of onjuist geplaatste kabelbeschermer kan door op te stuiteren of te breken, gevaar opleveren voor zowel de heftruckbestuurder en omstanders als de kabels zelf. Veiligheid moet altijd de hoogste prioriteit hebben om letsel, schade aan apparatuur en verstoring van bedrijfsactiviteiten te voorkomen. Roege Kabelbruggen zijn er met een maximale belasting van 1,2 tot 40 ton met 1 tot 5 kanalen en een gewicht van 1,2 kg tot 28,5kg. Daarom zijn ze ook geschikt als magazijn kabelbruggen