Toegankelijke stembureaus, hoe staan we er voor?

Toegankelijkheid stembureaus, hoe staan we er voor?

PBT doet elke keer na een verkiezing een steekproef om te evalueren hoe het deze keer is gegaan met de toegankelijkheid van de stembureaus. Het totaal aan stembureaus dat helemaal niet toegankelijk is, is afgenomen. En dat is goed nieuws. Maar toch waren nog 23% van de stembureaus uit de steekproef niet toegankelijk.

Uit het rapport:

2 van de 4 meest voorkomende tekortkomingen zijn eenvoudig op te lossen met een drempelhulp. Een hoogteverschil van 3,5 cm is voor nog geen € 100 aan te passen door een drempelhulp te plaatsen. Kan deze drempelhulp ook nog eens permanent blijven liggen dan blijft het stembureau ook voor de komende verkiezingen toegankelijk.

PBT raadt aan om van te voren goed te kijken naar welke stemlocaties er worden gebruikt. Dat is een advies wat gemeentes wat ons betreft ter harte moeten nemen. Niet elke locatie is geschikt. Door gemeenten wordt er veel gebruikt gemaakt van kerken als stemlocaties. Deze zijn echter meestal niet toegankelijk. Soms is ook dit eenvoudig op te lossen met een drempelhulp maar meestal zijn de drempels zo hoog en scheef dat het aanpassen van deze drempels erg kostbaar is. Dan is het zoeken naar een andere locatie soms de moeite waard.

Hoe is het bij uw gemeente?
Waarschijnlijk is er na de vorige verkiezingen ook bij uw gemeente een evaluatie uitgevoerd. Hoe toegankelijk waren de stembureaus en wat kan nog beter? En hoe zijn de drempelhulpen vorige keer geplaatst? Liggen ze er nog steeds of is alles weggehaald en opgeslagen? Weet u nog waar het ligt?

Drempelhulpen
Roege International is de leverancier van drempelhulpen. Door ons uitgebreide assortiment drempelhulpen en de mogelijkheid tot maatwerkproducten zijn wij uw partner in het toegankelijk maken van stembureaus.

Neem contact met ons op voor meer informatie of kijk in de categorie 'drempelhulpen stembureau' om te zien welke producten geschikt zijn voor het toegankelijk maken van stemlocaties.