Wat is fysieke toegankelijkheid?

Fysieke toegankelijkheid verwijst naar de mate waarin openbare gebouwen en openbare ruimtes toegankelijk zijn voor mensen met fysieke beperkingen, zoals rolstoelgebruikers, mensen met een loopbeperking en mensen met een visuele beperking. Fysieke toegankelijkheid is belangrijk omdat het ervoor zorgt dat mensen met beperkingen zelfstandig kunnen deelnemen aan de maatschappij en toegang hebben tot dezelfde voorzieningen en diensten als mensen zonder beperkingen.

Een belangrijk hulpmiddel bij het creëren van fysieke toegankelijkheid zijn drempelhulpen. Drempelhulpen zijn kleine hulpmiddelen die worden gebruikt om fysieke barrières, zoals drempels, te overbruggen en de toegang tot gebouwen en ruimtes te vergemakkelijken. Door het gebruik van drempelhulpen kunnen mensen met een fysieke beperking eenvoudig toegang krijgen tot openbare gebouwen, zoals scholen, bibliotheken, winkels, kantoren en openbare ruimtes zoals bijvoorbeeld een gemeentehuis

Het kopen van drempelhulpen kan een eenvoudige en effectieve manier zijn om de fysieke toegankelijkheid van een gebouw of ruimte te vergroten. Drempelhulpen zijn er in verschillende maten en hoogtes, zodat ze kunnen worden aangepast aan de specifieke behoeften van de gebruiker en de drempel die moet worden overbrugd. Zo kunnen deze hulpmiddelen bijvoorbeeld worden gebruikt om toegang te bieden tot ingangen van gebouwen, trappen, hellingen en andere obstakels. 

Naast het verbeteren van de toegankelijkheid voor mensen met beperkingen, kunnen drempelhulpen ook bijdragen aan het vergroten van de veiligheid van openbare ruimtes. Door het verwijderen van fysieke barrières kunnen drempelhulpen het risico op valpartijen en andere ongevallen verminderen, wat de veiligheid van alle gebruikers verbetert en ook de toegankelijkheid verbetert voor ouders met een kinderwagen, verhuizers en bezorgers. 

In het kort betekent fysieke toegankelijkheid dat openbare gebouwen en ruimtes toegankelijk zijn voor mensen met fysieke beperkingen. Drempelhulpen zijn een belangrijk hulpmiddel bij het creëren van fysieke toegankelijkheid, en het kopen van drempelhulpen kan een eenvoudige en effectieve manier zijn om de toegankelijkheid van een gebouw of ruimte te vergroten.