Drempelhulpen.com maakt stembureaus toegankelijk

Drempelhulpen.com maakt stembureaus toegankelijk
13 april 2021
Drempelhulpen.com maakt stembureaus toegankelijk

Drempelhulpen.com maakt stembureaus toegankelijk

Heeft u tijdens de Tweede Kamerverkiezingen op 17 maart ook uw stem uitgebracht? Dan heeft u een grote kans dat u op weg naar de stembus over een drempelhulp van Drempelhulpen.com heeft gelopen of gereden. Van Amsterdam tot aan Maastricht van Oegstgeest tot aan Ooststellingwerf overal in het land waren onze drempelhulpen te vinden.

 

Toegankelijkheid van stemlokalen bij wet geregeld

Sinds 2018 is het bij wet geregeld dat gemeentes er voor moeten zorgen dat ook mensen met een beperking hun stem in het stemlokaal kunnen uitbrengen. Stembureaus moeten toegankelijk zijn.

Als specialist in het vergroten van de toegankelijkheid hebben wij daarom groot aantal gemeentes in Nederland mogen helpen met het toegankelijk maken van stemlokalen en stembureaus door mee te denken over geschikte drempeloplossingen en het leveren van deze drempeloplossingen en drempelhulpen.

 

Corona zorgt ervoor dat toegankelijkheid van stembureaus anders georganiseerd moet worden

Daar waar een gemeente normaal gesproken een draaiboek heeft waarin onder andere de verschillende stemlokalen staan met hun looproutes en de benodigde materialen per stemlokaal die zorgen voor toegankelijkheid, was deze keer alles anders. De maatregelen omtrent corona hebben er niet alleen voor gezorgd dat looproutes veranderd moesten worden om de anderhalve meter afstand te kunnen waarborgen maar ook moesten nieuwe stemlocaties worden gezocht. Dit heeft er voor gezorgd dat eerder draaiboeken niet konden worden gebruikt en er nog eens kritisch naar de toegankelijkheid moest worden gekeken.

 

Speciale drempelhulpen voor verkiezingen

Behalve dat men rekening moet houden met de geldend corona maatregelen, moet er ook rekening worden gehouden met de eisen die worden gesteld aan geschikte drempeloplossingen. Zo worden er bijvoorbeeld eisen gesteld aan de hellingsgraad van een drempelhulp, maar ook is het bij hogere drempels bijvoorbeeld een vereiste dat de drempelhulp is voorzien van afrijdbeveiliging. Naast de vereisten aan drempelhulpen voor verkiezingen hebben we ook te maken met wensen van de gemeentes en de ondergrond. Om aan al deze eisen en wensen te kunnen voldoen hebben wij een speciale lijn drempelhulpen voor de verkiezingen gemaakt. Hierdoor kunnen wij voor elke situatie de juiste oplossing bieden.