Duwen en trekken, een aanslag op het lichaam

Duwen en trekken, een aanslag op het lichaam
22 januari 2019
Duwen en trekken, een aanslag op het lichaam

Duwen en trekken, een aanslag op het lichaam

Lichamelijke klachten door dagelijks terugkerende handelingen

We staan er meestal niet bij stil, maar het duwen en trekken van materialen zorgt voor een aanzienlijke belasting van het lichaam. Vaak betreft het een dagelijkse handeling, het verplaatsen van rolcontainers van de ene ruimte naar de andere, het duwen van een tillift van de kamer van een cliënt naar de badkamer of het binnenhalen van pakketjes op een steekwagen. Een terugkerende handeling waarbij steeds weer materieel in beweging moet worden gebracht en gehouden middels het eigen lichaamsgewicht. Dit kost veel energie en is een enorme belasting. Het kan zelfs leiden tot lichamelijke klachten.

Hoe beperk je fysieke belasting

Het is onmogelijk om volledig te voorkomen dat het lichaam aan het werk wordt gezet bij het verplaatsen van materialen. Maar het is wel mogelijk om het werk te verlichten. Door zelf bewuster te zijn van het effect van bepaalde handelingen, en door te letten op hoe ze worden uitgevoerd wordt de belasting aanzienlijk verminderd. Enkele voorbeelden hiervan zijn:

-          Breng materieel rustig in beweging in plaats van dit te doen met een heftige beweging

-          Gebruik beide handen om iets te duwen of te trekken in plaats van dit steeds met een hand te doen.

-          Wissel werkzaamheden af, indien mogelijk, om zo de belasting meer te verspreiden over de dag.

Arbowetgeving

Om ervoor te zorgen dat fysieke belasting geen gevaar oplevert voor de veiligheid en gezondheid van medewerkers zijn er normen voor duwen en trekken. Volgens Arbobesluit 5.2 zijn werkgevers verplicht om de arbeid zodanig te organiseren, en de arbeidsplaats zodanig in te richten dat fysieke belasting geen gevaren met zich mee kan brengen voor de veiligheid en gezondheid van werknemers.

Dit betekend onder andere dat werkgevers goede voorlichting moeten geven over hoe medewerkers op een veilige en gezonden manier voorwerpen kunnen duwen en trekken. Maar ook kun je denken aan:

-          Het verlichten van de werkzaamheden door middel van elektrisch aangedreven materieel zoals een handpallettruck of heftruck

-          Het verplaatsen van minder gewicht per verplaatsing.

-          Het onderhoud van het materiaal, zodat wielen soepel lopen

Drempels en andere obstakels

Zoals u hebt kunnen lezen zijn er verschillende factoren die er voor kunnen zorgen dat werkzaamheden langer kunnen worden uitgevoerd zonder klachten te krijgen. Maar wanneer drempels of andere obstakels op uw weg liggen, zorgt dit altijd voor een hoge mate van belasting. Een van de eerste punten zou daarom, volgens ons, moeten zijn dat drempels en andere obstakels met de grond gelijk worden gemaakt. In de meeste gevallen kan een eenvoudige drempelhulp er al voor zorgen dat de inspanning van duwen en trekken aanzienlijk minder wordt.                                                                     Kijk daarom eens kritisch naar uw werkvloer om te bepalen of hier winst te behalen is. Immers een kleine investering in drempelhulpen kan voor een bedrijf kostenbesparend werken.