Een gevangenis toegankelijk ja of nee?

Een gevangenis toegankelijk ja of nee?
15 maart 2023
Een gevangenis toegankelijk ja of nee?

Gevangenis toegankelijk?

Bij een gevangenis denk je niet direct aan toegankelijkheid. Immers in de belevenis van velen hoort een gevangenis niet toegankelijk te zijn. Het is een plek waar je niet in wilt komen of niet uit kunt komen. Dus op de vraag: een gevangenis toegankelijk ja of nee? Zullen velen antwoorden met nee.

Gevangenis toegankelijk: Ja

Onlangs kwam ik in het nieuws een artikel tegen welke toegankelijkheid van een gevangenis anders bendaderd.  Het artikel heeft de titel “straks mogelijk lift en rolstoeltoegankelijke cel in de gevangenis vanwege vergrijzing” In dit artikel wordt geschreven over maatregelen die het kabinet wil nemen om gevangenissen toegankelijker te maken in ver band met het groeiend aantal oudere gedetineerden. Gekeken vanuit dit perspectief dan kunnen we de vraag of een gevangenis toegankelijk moet zijn natuurlijk met een ja beantwoorden.

VN verdrag Handicap al in 2016 geratificeerd, maar nog steeds niet overal uitgevoerd

Hoewel het natuurlijk goed is dat er aan toegankelijkheid wordt gewerkt in alle lagen en segmenten van de maatschappij is het ook wel kenmerkend dat dit nog niet eerder is geregeld. Al in 2016 heeft Nederland het Verdrag in zake de rechten van de personen met een handicap (VN-verdrag Handicap) geratificeerd. Dit verdrag heeft als doel toegankelijkheid voor iedereen. Maar ondanks dit verdrag is het anno 2023 nog steeds zo dat mensen met een beperking tegen toegankelijkheidsproblemen aan lopen. Gevangenissen zijn hierop dus geen uitzondering.

Drempelhulp in de gevangenis?

Het toegankelijk maken van gevangenissen is natuurlijk een heel ruim begrip, waarbij je aan veel maatregelen kunt denken. Denk bijvoorbeeld aan bredere deuren, een toilet welke geschikt is en ruim genoeg is voor rolostoelen. Maar ook zou het dus straks zo kunnen zijn dat er een drempelhulp in de gevangenis ligt. Zo zien we maar weer.... de toepassingen en locaties zijn eindeloos.