Langer thuis wonen. Onhaalbaar, of toch niet?

Langer thuis wonen. Onhaalbaar, of toch niet?
3 maart 2020
Langer thuis wonen. Onhaalbaar, of toch niet?

Langer thuis wonen. Onhaalbaar, of toch niet?

Langer thuis wonen. Iets wat we allemaal willen,  maar wat niet voor iedereen haalbaar lijkt. Toch is het soms mogelijk om met een paar, vaak simpele, aanpassingen langer in uw eigen huis te blijven wonen. Maar dan moeten de mogelijkheden tot dergelijke aanpassingen wel bekend zijn. Bij woningstichting Actium hebben ze ook gezien dat niet iedereen op de hoogte is van mogelijke aanpassingen aan een woning. Ze hebben daarom een “Beleefhuis” geopend.

Beleefhuis

Het “Beleefhuis” is een normale rijtjeswoning welke is voorzien van diverse , laagdrempelige, aanpassingen. Bezoekers kunnen hier diverse woningaanpassingen ontdekken en uitproberen. Te denken valt hierbij aan aanpassingen met betrekking tot veiligheid, zoals inbraakpreventie en brandpreventie, maar ook aanpassingen welke gericht zijn op de toegankelijkheid van woningen. Actium geeft aan dat het Beleefhuis bewoners moet inspireren om hun huis mee te laten groeien met de persoonlijke behoeftes, zodat ze op een veilige en comfortabele manier oud kunnen worden in hun eigen omgeving.

Diverse obstakels

Zoals geschreven zijn er in het beleefhuis ook aanpassingen op het gebied van toegankelijkheid te vinden. Al bij de ingang treft ment een behoorlijke drempel, welke een obstakel vormt voor iemand die minder mobiel is. Een drempelhulp biedt hier uitkomst.

Loopt men van de gang naar de keuken dan krijgen we te maken met een stofdorpel van een ruime centimeter hoogte. Door deze te vervangen door een drempelvervanger wordt ook hier een drempelloze overgang gecreëerd.

Wil men naar de tuin dan treft men een afstap van ruim 15 cm. Dit is een hoogteverschil welke we liever niet ineens overbruggen, omdat het anders wel een behoorlijk lange oprit zou worden. Er is daarom voor gekozen om dit op te lossen in twee stapjes. Wanneer men naar beneden gaat komt men via een drempelhulp op een plateau. Hiervoor hebben wij twee drempelhulpen geplaatst, welke haaks zijn gezaagd, die het mogelijk maken zowel rechtdoor als schuin naar beneden te gaan.

Het Beleefhuis, een initiatief welke obstakels wegneemt. 

Het Beleefhuis, een mooi initiatief die toont dat er vaak meer mogelijk is dan je vooraf zou verwachten. We vinden het dan ook erg fijn dat we hier mogen laten zien dat een drempeloplossing er toe kan bijdragen dat iemand langer en veiliger thuis kan blijven wonen.