Skeg, scheg of drempelhulp

Skeg, scheg of drempelhulp
22 september 2020
Skeg, scheg of drempelhulp

Skeg, scheg of drempelhulp?

Vaak krijgen wij de vraag of wij ook skeggen of scheggen kunnen leveren. Het woord skeg of scheg wordt namelijk vaak gebruikt wanneer men het over een drempelhulp heeft. Maar wat is eigenlijk een skeg of scheg?

Skeg of scheg

Ik heb het voor u uitgezocht en het antwoord is redelijk uitgebreid en divers. Maar in verreweg de meeste gevallen lees ik dat een scheg of skeg te maken heeft met watersport. Het is een verbreding van de steven van een boot. De scheg wordt toegepast om zijdelings afdrijven te voorkomen.

Wig

Wanneer ik er nog eens dieper in duik dan lees ik dat een skeg of scheg een min of meer wigvormige versterking is van een steven van een schip. Met het woord “wigvormig” komen we al een stuk dichter bij de link tot een drempelhulp. Een wig is volgens het woordenboek een met schuine zijvlakken toegesplitst hout. Volgens een ander boek is het een stuk hout of metaal met twee schuine vlakken die naar elkaar toe lopen.

Meetkundige benaming wig of skeg

In de meetkunde is een wig een object met meerdere vlakken, negen ribben en zes hoekpunten. Kijkende naar onze luxe drempelhulpen en budgetdrempelhulpen zie ik dat er inderdaad negen ribben zijn, vijf vlakken en 6 hoekpunten. Onze drempelhulpen hebben dus inderdaad veel weg van een wig. En daarmee tegelijkertijd ook van een skeg of scheg. De benaming van skeg of scheg voor een drempelhulp laat zich dus verklaren door simpel in de diverse woordenboeken te duiken en op zoek te gaan naar nadere uitleg.

Skeg, scheg of drempelhulp, verbetering van toegankelijkheid

Wat de benaming ook zal zijn, het gaat om de functie. En daarover kunnen we zeggen dat een drempelhulp of scheg er voor kan zorgen dat de toegankelijkheid van een gebouw of binnen een gebouw enorm wordt verbeterd.